Etätyömokat suomalaisilla

Etätyö on tullut jäädäkseen, ja sen mukana ovat tulleet myös kömmähdykset, jotka joskus aiheuttavat noloja tilanteita. Valokuitunen Oy teettämä Suomalaisten digiarki 2024 -tutkimus paljastaa, että suomalaisten yleisimmät etätyömokat liittyvät unohteluun sekä kameran tai mikrofonin käyttöön. Sotkuinen koti, ilmavaivat ja perheen äänekäs ojentaminen ovat vain muutamia esimerkkejä niistä tilanteista, joissa työntekijät ovat joutuneet noloihin tilanteisiin etäpalavereissa.

Erityisesti nuoremmat aikuiset, 18-29-vuotiaat, kertovat kokevansa etätyömokia useammin kuin vanhemmat. Yleisimmät mokat liittyvät siihen, että työpaikalle on unohtunut jotain oleellista tai etäpalaveri on unohtunut kokonaan kotitöihin uppoutumisen vuoksi. Nämä pienet, mutta nolot tilanteet ovat tulleet osaksi suomalaisten etätyöarkea.

Kamera kiinni vai auki?

Monet suomalaiset pitävät virtuaalikokouksissa kameran mieluummin kiinni. Tämä saattaa johtua siitä, että neljä viidestä tutkimukseen vastanneista pitää kameran kiinni pitämistä hyväksyttävänä. Kaksi kolmesta kertoo myös pitävänsä oman kameransa yleensä kiinni virtuaalikokouksissa. Tämä herättää kysymyksen siitä, potevatko suomalaiset kamerastressiä?

Toisaalta, kameran pitäminen päällä voi parantaa keskittymistä kokouksessa, sillä sen avulla on vaikeampaa tehdä muita asioita samanaikaisesti. Ilmeet ja eleet ovat myös tärkeä osa viestintää, mikä tekee kokouksista henkilökohtaisempia ja auttaa osapuolia ymmärtämään toisiaan paremmin.

Yleisimpiä kommelluksia

Yksi viidesosa vastaajista on unohtanut työpaikalle tavaran, jota olisi tarvinnut etätöissä. Tämä on yleisin etätyömoka. Muita yleisiä mokia ovat muun muassa etäpalaverin unohtaminen tai myöhästyminen siitä, koska on ollut liian uppoutunut kotitöihin. Noin kahdeksasosa vastaajista kertoo nolostuneensa siitä, että he ovat esiintyneet etäpalaverissa epäedustavassa ulkoasussa.

Noin seitsemän prosenttia vastaajista on joutunut noloon tilanteeseen, kun heidän kameransa on ollut päällä ja paljastanut sotkuisen kodin. Lisäksi avoimet mikrofonit ovat aiheuttaneet erilaisia yllätyksiä, kuten huutoja, pieruja ja yskänkohtauksia, jotka ovat tallentuneet palaveriin.

Etätyön suosio jatkuu

Etätöiden suosio Suomessa on selvästi kasvanut, ja yli puolet työssäkäyvistä tekee etätöitä ainakin silloin tällöin. Etätöitä suositaan, koska niiden koetaan mahdollistavan paremman keskittymisen, arjen hallinnan ja hyvinvoinnin. Myös tehokkuus on yksi syy, miksi etätyötä arvostetaan.

Vaikka etätyö onkin suosittua, siihen liittyy myös haasteita. Yksi merkittävä haaste on kotien nettiyhteyksien luotettavuus. Joka neljäs etätyötä tekevä kertoo, että heidän nettiyhteytensä pätkii tai hidastelee vähintään viikoittain. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi työtehoon ja -tuloksiin.

Yhteenveto tutkimuksen tuloksista

Tutkimus paljastaa seuraavat yleisimmät etätyömokat:

  • Työpaikalle on jäänyt tavaroita, joita olisi tarvittu etätöissä (18 %).
  • Etäpalaveri on unohtunut tai siitä on myöhästytty kotitöiden vuoksi (13 %).
  • Etäpalaverissa on esiintynyt epäedustavassa ulkoasussa (12 %).
  • Kamera on ollut päällä, ja ihmiset ovat nähneet sotkuisen kodin (7 %).
  • Viime hetkellä on peruttu paikan päällä sovittu tapaaminen etätyön vuoksi (7 %).
  • On huudettu perheenjäsenille, eikä ole huomattu mikrofonin olevan auki (5 %).
  • On niistetty tai pieraistu, eikä ole huomattu mikrofonin olevan auki (2 %).
  • On käyty WCä palaverin aikana, eikä ole huomattu mikrofonin olevan auki (2 %).
  • On vaihdettu vaatteita etäpalaverin aikana, eikä ole huomattu kameran olevan auki (1 %).

Lopuksi

Vaikka etätyö tarjoaa monia etuja, se tuo mukanaan myös haasteita ja kommelluksia, joita harva on osannut ennakoida. Yleisimpiä mokia ovat unohtamiset ja nolot tilanteet, jotka usein liittyvät kameran ja mikrofonin käyttöön. Toisaalta etätyön suosio on edelleen vahva, ja monille suomalaisille se on tullut jäädäkseen.

Vastaa