Sähkösopimus

Onko sinulla liian kallis sähkösopimus? Voit kilpailuttaa sähkön niin usein kuin haluat, ellet ole tehnyt määräaikaista sähkösopimusta. Jos vaihdat myyjää useammin kuin kerran vuodessa, voi paikallinen jakeluverkkoyhtiösi laskuttaa oman hinnastonsa mukaisen maksun myyjän vaihtumisen vuoksi tehtävästä sähkömittarin lukemisesta.

Tutustu useampaan sähkötarjoukseen kerralla: vihreateollisuus.fi

Miten sähkön kilpailuttaminen tapahtuu?

Sähkön kilpailuttaminen tapahtuu vertaamalla sähkötarjouksia ja tekemällä uusi sähkönmyyntisopimus valitun sähkönmyyjän kanssa. Suomessa sähköyhtiöt hoitavat sähkönmyyjän vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet keskenään.

Vertaile ja valitse sopivin

Sähkösopimusten vertailu voi tuntua monimutkaiselta, mutta se on itse asiassa hyvin helppoa ja yksinkertaista. Vertailun avulla voit löytää itsellesi edullisimman vaihtoehdon riippumatta siitä, asutko asunto-osakeyhtiössä vai omakotitalossa. Sähkösopimusten vertailuun tarvitset vain pari minuuttia ja viimeisimmän sähkölaskusi.

Sähköä voi ostaa miltä tahansa yhtiöltä. Sähkön hintoja voi verrata Energiaviraston sivuilla, jossa vertailtavana on kaikkien sähköyhtiöiden sopimukset. Sähkön hinta vaihtelee kuitenkin nyt niin paljon, että sivusto ei pysy koko ajan perässä sähköyhtiöiden muuttuvissa hinnoissa. Siksi hinnat täytyy lopulta tarkastaa yhtiöiden omilta sivuilta.

Sähkövertailu.fi

Aito ja alkuperäinen Sähkövertailu.fi auttaa vertaamaan ja kilpailuttamaan sähkösopimukset helposti. Palvelu on toiminut vuodesta 2011 ja sen avulla on solmittu jo yli 315 000 sähkösopimusta.  Palvelun käyttö on kuluttajalle maksutonta. 

Keskeinen sähkölaskun termistö

Kwh hinta toimii sähkön hinnan pohjamääritteenä ja se kertoo, miten paljon yhden sähköyksikön kulutus oikein maksaa. Sähkölaitteen kulutus mitataan kilowattitunteina, minkä johdosta pystyt myös itse halutessasi seuraamaan kulutusta yksityiskohtaisesti. Saat nimittäin tiedon kulutuksesta laitteen oston yhteydessä, minkä johdosta voit pitää sähkökuluja silmällä.

Sähkön hinta muodostuu useasta eri osa-alueesta. Sinun täytyy erikseen maksaa sähkönsiirrosta, joka kattaa kirjaimellisesti käyttämäsi sähkön siirtämisen itse sähkön tuottajalta aina sinulle asti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sähkönsiirtoyhtiö toimii sinun ja valitsemasi sähköyhtiön välikätenä. Sama toimintatapa pätee myös kaasussa eli siinä on myös siirtoverkkoyhtiö, joka toimittaa kaasua aina siirtoputkia pitkin loppukäyttäjälle.

Sähkönsiirron perusmaksu sisältyy lähes poikkeuksetta sopimukseen siirtoyhtiöstä riippumatta. Tämä on kiinteä kuukausikulu, joka laskutetaan liittymän ylläpidosta. Sen suuruus ei ole yhteydessä käytettyyn sähkön määrään, vaan sen tarkoituksena on veloittaa korvausta itse sähköliittymän ylläpidosta. Tämän lisäksi käyttäjää veloitetaan erikseen kulutetusta sähköstä.

Kwh hinta siirtomaksuineen muodostuu siis sähkönsiirrosta sekä itse käytetystä sähköstä. Sähköverkkoyhtiöt omaavat alueillaan monopoliaseman eli niillä on yksinoikeus toimia sähkön toimittajana paikallisella alueella. Tämän johdosta sähkönsiirto hintavertailu ei ole mahdollinen.

Kilowattitunnin hinta saattaa vaihdella merkittävästi eri yhtiöiden välillä, minkä takia sinun kannattaa ehdottomasti vertailla sähköyksikön hintoja. Yhden sähköyksikön hinta saattaa tuntua pieneltä, mutta vuositason kulutusta tarkastellessa muodostuu isoja hintaeroja.

Miten sähkönkulutus lasketaan käytännössä?

Laskukaava on siis seuraava: elektroniikkalaitteen kulutus * sähkön kilowattitunnin hinta = sähkön hinta päivätasolla. Vuositasolla tarkasteltuna hinnan saa siis kertoa luvulla 365 eli päivien lukumäärällä vuodessa. Lopputuloksena näkyy luku, joka on hinta mitattuna senteissä. Euromääräisen luvun saat, kun jaat koko summan vielä sadalla. Tämä voi tuntua monimutkaiselta kaavalta, mutta todellisuudessa kyseessä on helppo prosessi.

Monet yllättyvät näitä lukuja katsellessaan ja niistä voi saada merkittävää apua omaan kulutuskäyttäytymiseen. Voit tehdä pistokokeita esimerkiksi eri laitteiden välillä. Sähkölasku voi muuttua huomattavasti pienemmäksi jo pienillä muutoksilla. Esimerkiksi puhelimen akkulaturin irrottaminen seinästä tai television sammuttaminen valmiustilasta voi vähentää huomattavasti kulutusta.

Kun hankinnassa on kodinkonelaite, kannattaa laatuun panostaa. Halvempi hinta – ja matalampi energiateholuokka voivat maksaa pitkän pennin vuosikausien saatossa. Energiatehokas kylmälaite on kustannustehokas ja ekologinen valinta, sillä se tarkoittaa pienempää sähkölaskua.

Pienetkin asiat voivat merkitä paljon. Tiesitkö esimerkiksi, että plusmerkki energialuokan perässä merkitsee sen kuluttavan noin 20 prosenttia vähemmän kuin edeltävä taso? Tällaisia asioita on hyvä miettiä etenkin pitkässä juoksussa. 

Itselle paras sopimus riippuu siitä, mitä arvostaa. Sähkösopimuksia vertaillessa kannattaa miettiä hinnan lisäksi esimerkiksi omaa turvallisuuden tarvetta tai talouden joustavuutta. Lopulliseen sähkökustannukseen vaikuttaa sähkönhinta, siirtomaksu sekä verot. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, sillä jokaisella alueella toimii vain yksi yhtiö, joka huolehtii sähköverkosta.

Sähkösopimustyypit

Sopimustyypit eroavat toisistaan voimassaolon ja hinnoittelun suhteen.

Toistaiseksi voimassaoleva: sähkönmyyntisopimus tehdään sähkönmyyjän ja asiakkaan välillä toistaiseksi voimassaolevana. Sähköenergian hinta (senttiä/kilowattitunti) ja perushinta ovat etukäteen tiedossa. Sähköyhtiön pitää ilmoittaa hinnanmuutoksista kuukautta ennen muutosten voimaantuloa.

Asiakas voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla ja sähkönmyyjä kuukauden irtisanomisajalla.

Määräaikainen (esim. 1- tai 2-vuoden määräaikainen sopimus): sähkönmyyntisopimus tehdään sovitulle ajanjaksolle voimassaolevaksi ja määräaikainen sopimus päättyy määräajan umpeuduttua. Hinta on kiinteä sopimuksen loppuun asti.

Määräaikaista sähkösopimusta ei yleensä voi irtisanoa tai sähkönmyyjää vaihtaa kesken sopimuskauden. Määräaikaisen sopimuksen irtisanominen on sopimusasia, joten kannattaa tarkistaa sopimuksen ehdoista, onko esimerkiksi muutto riittävä syy sopimuksen irtisanomiseen. Poikkeuksena tästä on yli kahdeksi vuodeksi sovittu määräaikainen sopimus, jonka kuluttaja voi irtisanoa sen jälkeen, kun sopimusjaksoa on kulunut kaksi vuotta.

Pörssisidonnainen: pörssisähkösopimus on sopimus, jossa sähkön hinta muodostuu sopimuksessa määritellyn kaavan mukaan. Yleisemmin pörssisidonnainen sopimus on hinnoittelussaan sidottu Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin tunneittain vaihtuvaan vuorokausimarkkinahintaan (spot-hinta).

Asiakas maksaa sähköstä pörssihinnan, johon on lisätty myyjän asettama mahdollinen välityspalkkio sekä perusmaksu. Myyjän ei tarvitse ilmoittaa hinnanvaihteluista, jos hinta on sidottu julkisiin viitearvoihin. Jos sähkön hinta on ilmoitettu esimerkiksi ”meidän hankintahintamme + marginaali”, sähkön hinnan laskeminen on mahdotonta ja myyjän on ilmoitettava etukäteen hinnanmuutoksista.Asiakkaalla on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus kahden viikon irtisanomisajalla ja sähkönmyyjällä on oikeus irtisanoa sopimus kuukauden irtisanomisajalla.