DNA: Hitaat kuparilaajakaistat jäävät historiaan

Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen käyttöaste ja merkitys on ollut viime vuosina enää hyvin pieni. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla ratkaisuilla ja varsinainen kupariverkkojen purkaminen alkoi vuonna 2022. DNA:lla on vuoden 2024 alkaessa jäljellä enää reilu 1 000 kuparipohjaista laajakaistaa käyttävää kuluttaja-asiakasta. Heidän osaltaan kyseiset palvelut päättyvät maaliskuun 2024 lopussa.

Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lähinnä lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, joissa nopeus yltää korkeintaan muutamaan kymmeneen megaan. Kupariverkkoa ei siis tule sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituverkkoihin, jotka mahdollistavat gigaluokan yhteydet, ja joihin DNA investoi jatkossakin merkittävästi. Nämä tekniikat yhdessä mobiiliratkaisujen kanssa ovatkin kupariverkon pääasiallisia korvaajia. Esimerkiksi DNA:n 5G-verkon väestöpeitto kattaa jo yli 92 % suomalaisista.

DNA:n kupariverkon purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna. Itä-Suomessa purkutyöt alkoivat tänä syksynä. Projektin aikana DNA:n kupariverkon asiakkaat ohjataan ensin korvaavien palveluiden pariin ja lopulta kupariverkko puretaan pois.

”Kupariverkon purkaminen on edennyt suunnitelmien mukaan ja asiakkaamme ovat olleet tilanteesta hyvin ymmärtäväisiä. Vuoden 2024 alkaessa enää reilu 1000 DNA:n kuluttaja-asiakasta käyttää kuparipohjaista laajakaistaa koko maassa, ja heillekin tulemme tarjoamaan vaihtoehtoisia palveluita kaapelin, valokuidun tai mobiiliverkon puolelta. Nämä palvelut ovat nopeampia, luotettavampia ja edullisempia kuin vanha kupariyhteys”, kertoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

DNA ottaa yhteyttä kaikkiin kupariverkon asiakkaisiinsa

Merkittävimmät alueet, joita maaliskuun 2024 lopussa tapahtuva kuparilaajakaistapalveluiden sulkeminen koskee, ovat Pohjois-Suomi, Päijät-Häme ja Lohja. Vaikka kuluttajien kuparipohjaiset laajakaistapalvelut päättyvätkin, jää asiakaskäyttöön vielä joksikin aikaa pienehkö määrä lankapuhelinpalveluita ja yritysasiakkaiden kuparipohjaisia laajakaistapalveluita. Myös nämä tullaan päättämään vuosien 2024–2025 aikana ja aikataulusta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Muutosprojektin aikana DNA lähestyy kaikkia jäljellä olevia kupariverkon asiakkaitaan kirjeitse tai puhelimitse ennen kuparipohjaisten palveluiden irtisanomista. Päättyvien palveluiden tilalle tarjotaan moderneja korvaavia palveluita. Kun purettavilla alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon palveluiden piirissä, DNA purkaa tarpeettomaksi jääneet laitetilat ja laitteistot. Ne kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön.

”Kupariverkko on tärkeä osa Suomen televiestintähistoriaa, mutta nyt alkaa olla viimeistenkin käyttäjien aika siirtyä uuteen aikakauteen. Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua ja nopeuksia, minkä vuoksi panostamme nykyaikaisiin verkkoratkaisuihin, jotka vastaavat nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeisiin”, summaa Kannisto.

Lähde: DNA


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Coca-Cola hyödyntänyt tekoälyä – Coca-Cola 3000 saapuu myös suomeen

Syyskuussa Suomen kauppoihin saapuu ensimmäinen Coca-Cola, jonka maun ja pakkauksen kehittämisessä on hyödynnetty tekoälyä. Rajoitetun ajan myynnissä olevan juoman nimi viittaa makuun vuodelta 3000. Coca-Cola 3000 on kansainvälisesti kahdeksas Creations-juoma ja samalla toinen Suomessa myyntiin tuleva.

Samsung julkisti uuden ViewFinity S9 5K-näyttönsä

Samsung ViewFinity S9 on varusteltu kaikilla graafisen suunnittelun ja valokuvauksen kaltaisilla aloilla tarvittavilla työkaluilla, ja se on myös nimetty CES Innovation Award -palkinnon saajaksi vuonna 2023. ViewFinity S9 tarjoaa 5K (5 120 x 2 880) -resoluutiollaan poikkeuksellisen laadukkaan kuvan ja tekstin tarkkuuden. Sen avulla ammattilaiset voivat työskennellä erittäin korkearesoluutioisen sisällön parissa ilman tarvetta zoomaamiselle.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Samsungin uusi Odyssey Neo G9 57 pelinäyttö

Maailman johtava näyttövalmistaja Samsung Electronics esitteli tänään näkymiä pelinäyttöjen tulevaisuuteen. Uusimpia lisäyksiä Odyssey-tuotesarjaan ovat Odyssey Neo G9 57″ (G95NC-malli) ja Odyssey Ark 55″ (G97NC-malli). Pelinäytöt ovat esillä maailman suurimmassa tietokone- ja videopelitapahtumassa Gamescom 2023:ssa 23.–27. elokuuta Saksan Kölnissä. Odyssey Neo G9 57 on nyt ennakkotilattavissa maailmanlaajuisesti.

Iskunkestävä Puhelin – Luotettava kumppani kaikissa seikkailuissa

Iskunkestävä puhelin on välttämätön kumppani aktiiviselle elämäntavalle. Se tarjoaa suojaa pudotuksilta, kolhuilta ja vedenroiskeilta, jotta voit huoletta seikkailla missä tahansa ympäristössä. Iskunkestävät puhelimet eivät tingi suorituskyvystä, vaan tarjoavat silti nopeat yhteydet, terävän näytön ja pitkän akunkeston. Älä enää pelkää vaurioita tai särkyviä näyttöjä – iskunkestävä puhelin on ratkaisu, joka mahdollistaa seikkailut pelotta!

Yksi kommentti artikkeliin ”DNA: Hitaat kuparilaajakaistat jäävät historiaan”

Vastaa