Mitä eroa on hyvällä ja huonolla velalla?

Joskus sana velka tuo mieleen negatiivisen kuvan huonoista taloudellisista päätöksistä. Jotkut velat ovat huonoja, mutta toiset voivat olla hyödyllisiä välineitä taloudellisella matkallasi. Mikä tekee velasta hyvän? Seuraavassa keskustelemme hyvien ja huonojen velkojen eroista sekä siitä, miten ne voivat vaikuttaa talouteesi.

Mikä on hyvää velkaa?

Lainaa, jolla on tuottoa sijoitetulle pääomalle, pidetään hyvänä velkana. Jos lainaat rahaa rahoittaaksesi kohteen, jonka arvo nousee, ja voit maksaa lainan takaisin lainaehtoja noudattaen, sitä pidetään hyvänä velkana.

Miksi jotkut velat ovat hyviä?

Kaikki velka ei ole samanlaista. Et ehkä pysty saavuttamaan tavoitteitasi, jos sinulla on liikaa velkaa. Toiset velkatyypit voivat kuitenkin auttaa sinua saavuttamaan taloudellisia ja henkilökohtaisia virstanpylväitä, kuten ostamaan talon tai hankkimaan korkeakoulututkinnon. Alla on muutamia esimerkkejä.

Mitä on huono velka?

Huonolla velalla tarkoitetaan velkaa, jota on käytetty muiden kuin investointitavaroiden tai -palvelujen ostamiseen. Ne eivät yleensä ole kovinkaan arvokkaita. Huonoa velkaa kertyy usein luottokorteille. Niitä käytetään kulutustavaroiden ostamiseen, joista kertyy korkoa ja jotka sitten menettävät tai menettävät arvoaan.

Keskeiset erot hyvän ja huonon velan välillä

Kaikenlainen velka voi tyhjentää budjettisi. On keskeisiä eroja, jotka erottavat hyvän velan huonosta.

Lainaa, jolla rahoitetaan tavaraa tai arvokasta palvelua tai tuotetta, jonka hinnan odotetaan nousevan ajan myötä, kutsutaan hyväksi velaksi. Huonolla velalla rahoitetaan tavaroita tai palveluja, joiden arvo todennäköisesti laskee ajan myötä.

Hyvä velka voi tuottaa tuottoa sijoituksellesi, mutta huono velka voi johtaa taloudellisiin tappioihin.

Lainaa, jonka pystyt maksamaan takaisin, kutsutaan hyväksi velaksi. Huono velka on laina, johon sinulla ei ole varaa.

Jos sitä ei hoideta oikein, hyvä velka voi muuttua huonoksi velaksi.

Esimerkkejä hyvästä velasta

Hyvä velka on sellaista velkaa, johon lainanottaja on varautunut ja johon hänellä on varaa. Joitakin velkoja tarvitaan suuriin menoihin, kuten ajoneuvoihin, työvälineisiin ja asumiseen. Nämä hankinnat täyttävät usein kriittisen tarpeen, joka on uran tai elämäntavan kannalta olennainen.

Kiinnitykset

Suurin osa aikuisista käyttää merkittävän osan tuloistaan asuntoonsa. Asumiskustannuksiin sisältyvät yleishyödylliset palvelut, asuntolainat ja remontit. Asunnot, joiden arvo voi ajan myötä nousta, katetaan asuntolainoilla. Tämä ei kuitenkaan ole aina taattu. Asunnon omistajan on myös katettava katon ylläpitämisestä aiheutuvat kustannukset riippumatta siitä, vuokraako hän vai ottaako hän asuntolainaa.

Pääomalainat

Hyvä velka voi olla asuntolaina, jolla hyödynnetään kotisi arvoa. Uudesta velasta voi olla hyötyä asunnonomistajille, jotka haluavat tehdä kodin arvoa nostavia parannuksia tai investoida muihin investointeihin. Pääomalainoja pidetään huonona velkana, jos asunnonomistajilla ei ole varaa maksaa toista asuntolainaa.

Jos korko on liian korkea tai tarjous on huonosti jäsennelty, parhaimmillakin velkatyypeillä voi olla kielteinen vaikutus talouteen. Laina tai asuntolaina, johon sinulla ei ole varaa, tai laina tai asuntolaina, jossa on pallomaksu, ei ole hyväksi taloudellesi.

Opintolainat

Opintolainaa, jolla maksetaan korkeakoulu tai ammattikoulu, jotta voit hankkia taitoja ja kokemusta, joita tarvitaan paremmin palkatun työn saamiseksi, pidetään hyvänä velkana. Georgetown University Center on Education and The Workforce -tutkimus osoitti, että kandidaatin tutkinnon suorittaneet henkilöt ansaitsevat 84 prosenttia enemmän elinaikanaan kuin ne, joilla on vain lukion päättötodistus. Korot voivat kuitenkin vaihdella sen mukaan, lainaatko liittovaltion vai yksityisen lainan, joten on tärkeää punnita kunkin lainan taloudellisia vaikutuksia.

Yrityslainat

Toinen hyvän velan muoto on lainan ottaminen yrittäjäunelmiesi rahoittamiseksi. Se voi antaa sinulle käteistä, jota tarvitset yrityksesi käynnistämiseen tai taloudellisen tulevaisuutesi viemiseksi seuraavalle tasolle, jos olet tehnyt tarvittavat tutkimukset ja luonut vankan liiketoimintasuunnitelman.

Esimerkkejä huonosta velasta

Maksuhäiriöisiä velkoja on monia vaihtoehtoja. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä yleisimmistä tyypeistä:

Luottokortit. Luottokorttimaksujen laiminlyönti on ehkä tunnetuin esimerkki huonosta velasta. Tämäntyyppiseen velkaan liittyy usein korkeat korot rahoitetuista kulutustavaroista.

Palkkapäivälainat. Nämä ovat lyhytaikaisia lainoja, joilla on lyhyet takaisinmaksuajat ja korkea korko. Palkkapäivälainat voivat olla kalliita, eivätkä ne ratkaise rahapulaa.

Autolainat. Vaikka ajoneuvon rahoittaminen saattaa olla tarpeen liikkumista varten, monet perheet käyttävät liikaa rahaa auton hankintaan. Vältä ostamasta enemmän autoja kuin mihin sinulla on varaa.

Hyvän velan hallinnalla on monia etuja

Vaikka hyvä velka voi auttaa sinua hallitsemaan kassavirtaa ja tekemään investointeja tulevaisuutta varten, on tärkeää suhtautua velkoihin vastuullisesti. Sinun on maksettava velkasi ajallaan ja vältettävä liikaa velkaa. Velan ja tulojen välisen suhdelukusi (DTI) tulisi olla alle 36 prosenttia.

Älykkäät velanhallintastrategiat voivat parantaa luottopisteitä. Lainanantajat tarjoavat parempia ehtoja ja korkoja tuleville lainoille, jos sinulla on hyvät luottopisteet.

Miten hallita sekä hyviä että huonoja velkoja

On olemassa fiksuja strategioita, joita voit käyttää, kun sinulla on sekä huonoa että hyvää velkaa. Ensinnäkin, älä ota velkaa, johon sinulla ei ole varaa, etenkään uhkapelaamiseen sivustoilla kuten casino.netbet.fi. Vaikka osa velasta on välttämätöntä jokapäiväisessä elämässäsi, liialliset määrät voivat rasittaa talouttasi.

Kannattaa ehkä maksaa pois huonoja velkoja, jos sinulla on sekä hyviä että huonoja velkoja. Kun olet maksanut vähimmäismaksut, suuntaa varasi korkeakorkoisimpaan velkaasi.

Riippumatta siitä, kuinka paljon velkaa sinulla on, on tärkeää maksaa maksut ajallaan. Maksuhistoriasi vaikuttaa suuresti luottotietoihisi. Oikea-aikaiset maksut ovat siis olennainen osa vahvaa luottopistemäärää.

Lopputulos

Jos lainanottaja hoitaa velkansa huolellisesti ja sijoittaa omaisuuteen, jonka arvo todennäköisesti nousee, velka voi olla hyvä asia. Voit hallita taloudellista tulevaisuuttasi sijoittamalla itseesi, yritykseesi tai kotiisi.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit 2023 järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.

Koe kesällä Helsingin nähtävyydet ja tekemiset

Helsingin nähtävyydet ovat kuuluisia ympäri maailmaa ja niiden joukossa on monia upeita kohteita. Tässä esittelemme muutamia kiinnostavia nähtävyyksiä Helsingissä, joita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Helsingin suosittuja paikkoja ovat mm. Suomenlinna, Tuomiokirkko, Kauppatori ja Linnanmäki.

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Vastaa