Tuntematon numero: Mitä tehdä ja miten selvittää soittajan tiedot?

Onko sinulle soittanut tuntematon numero ja olet jäänyt miettimään, kuka se oli ja miksi hän soitti? Tuntemattomat puhelut voivat olla joko harmittomia tai jopa huijauksia, joten on tärkeää tietää, miten toimia. Tässä artikkelissa kerromme, mitä voit tehdä, jos tuntematon numero on soittanut sinulle, ja miten voit selvittää kuka soitti sekä soittajan tiedot.

Mitä tehdä, jos tuntematon numero soittaa?

Älä vastaa heti. Jos et tunnista numeroa, älä vastaa siihen heti. Voit ensin tarkistaa numeron verkosta esimerkiksi 11870.fi -palvelun avulla. Näin voit selvittää, onko numero tunnettu huijausnumero tai kuuluuko se yritykselle, jonka kanssa sinulla on asioita.

Jos vastaat puheluun, ole varovainen. Älä anna henkilökohtaisia tietojasi, kuten pankkitilinumeroa tai henkilötunnusta, tuntemattomalle soittajalle. Jos soittaja kysyy näitä tietoja, se on todennäköisesti huijausyritys.

Soita takaisin varoen. Jos haluat selvittää, kuka tuntematon soittaja on, voit soittaa takaisin varoen. Voit käyttää soittoa piilotettuna -palvelua, jotta oma numerosi ei näy soittajalle.

Ilmoita huijausyrityksistä. Jos epäilet, että olet joutunut huijausyrityksen kohteeksi, ilmoita siitä poliisille. Voit myös ilmoittaa huijausyrityksistä Viestintävirastolle.

Miten selvittää tuntemattoman soittajan tiedot?

On olemassa useita tapoja, joilla voit selvittää tuntemattoman soittajan tiedot:

  • kukasoitti.fi: Voit tarkistaa numeron verkosta kukasoitti.fi -palvelun avulla. Palvelu näyttää numeron omistajan nimen ja osoitteen, jos ne ovat julkisia.
  • Soittoa piilotettuna: Voit soittaa takaisin tuntemattomalle numerolle soittoa piilotettuna -palvelun avulla. Näin oma numerosi ei näy soittajalle.
  • Palvelut, jotka tunnistavat huijausnumeroita: On olemassa useita palveluita, jotka tunnistavat huijausnumeroita. Näitä palveluita ovat esimerkiksi Huijausyritykset.fi ja Nettipoliisi.
  • Sosiaalinen media: Voit etsiä soittajan nimeä ja numeroa sosiaalisesta mediasta. Joskus soittajat paljastavat itsestään tietoa sosiaalisessa mediassa.

Vinkkejä tuntemattomilta numeroilta tulevien puheluiden välttämiseen:

  • Älä vastaa tuntemattomiin numeroihin.
  • Rekisteröidy numeropalveluun, joka estää huijauspuheluita.
  • Älä anna henkilökohtaisia tietojasi tuntemattomille soittajille.
  • Ole varovainen, jos soittaja pyytää sinua maksamaan jotain.

Yhteenveto

Tuntemattomat puhelut voivat olla joko harmittomia tai jopa huijauksia. On tärkeää tietää, miten toimia, jos tuntematon numero on soittanut sinulle. Voit selvittää soittajan tiedot useilla eri tavoilla. Varo kuitenkin antamasta henkilökohtaisia tietojasi tuntemattomille soittajille.

Vastaa