DNA pysyi myös vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana maailman kärkijoukoissa mobiilidatan käyttömäärissä liittymää kohden, kertoo kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti**. Raportista selviää myös, että edellisvuosien tapaan DNA:n asiakkaat käyttivät eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa. Sen sijaan keskimääräinen gigatavukohtainen datan hinta on Euroopan alhaisimpia.
DNA:n asiakkaat käyttivät vuoden 2022 tammi–kesäkuun aikana liittymää kohden dataa toiseksi eniten koko maailmassa – keskimäärin 43,6 gigatavua kuukaudessa, kun koko vuonna 2021 luku oli 40,6 gigatavua. Samalla DNA:n asiakkaat olivat tuttuun tapaan Euroopan ahkerimpia mobiilidatan käyttäjiä. Koko maailman tilastossa DNA:n edelle kiri kuwaitilainen operaattori Zain.
TOP 5 -lista, koko maailma, gigatavua per liittymä:
- Zain, Kuwait, 53,4*
- DNA, Suomi, 43,6
- Zain, Saudi-Arabia, 37,0*
- Elisa, Suomi, 36,0
- 3, Itävalta, 35,1
*Saatavilla vain koko vuoden 2021 luku.
Tefficient raportoi, että kärkisijoja pitäviä operaattoreita yhdistää mahdollisuus rajattomiin datan siirtomääriin ja 5G-palveluiden kattava tarjonta. DNA aloitti ensimmäisten 5G-palveluiden tarjonnan jo loppuvuodesta 2019. Mobiilidatan käyttömäärän kasvunopeus onkin ollut huimaa, sillä liittymäkohtainen datamäärä on liki kaksinkertaistunut vain kolmessa vuodessa – vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla mobiilidataa käytettiin vain 23,5 gigatavua per liittymä.
Vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon päättyessä DNA:n 5G-verkko tavoitti laskennallisesti jo noin 70 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli 3,8 miljoonaa ihmistä 163 kunnan alueella.
”Puhelimiin tarkoitetuissa 5G-liittymissä siirretyn datan määrät ovat kymmeniä prosentteja 4G-liittymiä korkeammalla ja kodin laajakaistana käytettävissä mobiililiittymissä ero on jopa satoja prosentteja. Asiakkaamme ovat myös huomanneet, että vakaan mobiiliverkon yli on mahdollista toteuttaa koko kodin nettiyhteys. Uskomme datankäytön kasvun jatkuvan entisestään 5G:n yleistymisen myötä”, sanoo DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari.
5G parantaa mobiiliverkon energiatehokkuutta
Tefficientin raportista selviää myös, että DNA:n asiakkaat nauttivat erittäin edullisista gigatavuista koko maailman mittapuulla. Pohjoismaisista operaattoreista juuri DNA:n asiakkaat maksavat keskimäärin vähiten jokaisesta käyttämästään gigatavusta –, toiseksi vähiten koko Euroopassa. Kasvavat datamäärät asettavat operaattorit kuitenkin tiukan paikkaan ilmastotavoitteiden ja käsillä olevan Euroopan-laajuisen energiakriisin edessä. Miten vastata datan kasvavaan tarpeeseen ja samalla pitää energiankulutus aisoissa?
5G-tekniikalla on yhä suurempi rooli mobiiliverkon gigatavukohtaisen energiankulutuksen vähentämisessä. Jo lyhyellä aikavälillä 5G-verkon laajentuminen vähentää painetta kasvattaa 4G-verkon kapasiteettia, mikä auttaa energiankulutuksen ja päästöjen kaitsemisessa, sillä 5G-verkossa samalla energiamäärällä voidaan välittää merkittävästi enemmän dataa kuin 4G-verkossa. Pitkällä aikavälillä yhä suurempi osa mobiilidatasta tulee siirtymään 5G-verkossa. Radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo, että DNA:n verkossa datavolyymi jatkaa vahvaa kasvuaan ja samalla keskimääräinen datanopeus paranee 5G-verkkopäivityksen ansiosta. Toisaalta mobiiliverkon energiankulutus on kasvanut vain nimellisesti. Näin ollen energiankulutus gigatavua kohden on laskenut selvästi.
”Meille on tärkeää vastata ihmisten kasvavaan datatarpeeseen, mutta pitää samalla energiankulutus minimissä. 5G-tekniikan myötä mobiiliverkon energiatehokkuus paranee merkittävästi. Lisäksi 5G-verkon käyttöönotto mahdollistaa 3G-tekniikasta luopumisen vuoden 2023 jälkeen ja resurssien uudelleen sijoittamisen tehokkaampiin teknologioihin”, Laari kuvailee.
**Lähde: Tefficientin raportti, Tefficient Industry Analysis #2 2022. DNA sponsoroi raportin tekemistä. Tefficient on itsenäinen kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka raportit ovat ladattavissa osoitteessa: https://tefficient.com/mobile-data-operators-1h-2022/
Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi
Helsingin vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan
Helsingin vuokra-asuntojen asuntomarkkinat ovat jo pitkään olleet kuumassa kysynnässä. Vuokra-asuntojen saatavuus on ollut rajallista, mikä on johtanut jatkuvaan vuokrien nousuun pääkaupungissa. Asuntotarjonnan niukkuus on yhä edelleen todellisuutta, ja asuntojen hakijoita on enemmän kuin tarjolla olevia asuntoja. Tämä kysynnän ylitarjonta johtaa vuokrien korkeampaan hintaan. Tutustu Vuokra-asunnot Helsinki aiheeseen.
Kryptovaluutta muuttaa maksuliikennettä
Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka käyttää vahvaa salausta turvallisuuden takaamiseksi. Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat muuttaneet maksuliikennettä merkittävästi viime vuosina. Ne tarjoavat nopeita ja edullisia tapoja lähettää rahaa ympäri maailmaa ilman perinteisten pankkien välitystä. Kryptovaluutan käyttö on edelleen suhteellisen uutta, mutta sen suosio kasvaa jatkuvasti ja sillä on potentiaalia mullistaa maksuliikenne tulevaisuudessa.
Arvontahullut innostuvat mahdollisuudesta voittaa
Arvontahullut ovat ihmisiä, jotka rakastavat osallistua kaikenlaisiin arvontoihin ja kilpailuihin. Heidän mielestään on jännittävää ja hauskaa odottaa, että onnenpyörä pysähtyy heidän kohdalleen tai että heidän numeronsa arvotaan voittajaksi. Arvontahullut tietävät, että voittaminen on vain tuurista kiinni, mutta he eivät anna sen lannistaa itseään. He ovat valmiita kokeilemaan onneaan uudelleen ja uudelleen, sillä he tietävät, että seuraava voitto saattaa olla aivan nurkan takana.
Digitaalinen oppiminen: Tulevaisuuden suuntaus
Digitaalinen oppiminen on yksi nopeimmin kasvavista koulutuksen aloista, ja se on johtanut muutokseen koulutusmaailmassa. Tämä teknologian avulla toteutettu oppimistapa tarjoaa monia etuja verrattuna perinteiseen luokkahuoneopetukseen.
2 kommenttia artikkeliin ”DNA:n asiakkaat käyttävät yhä eniten mobiilidataa Euroopassa”