Tässä ovat 4G ja 5G-verkon erot liittymissä

Mobiiliverkot ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosikymmeninä. Ennen matkapuhelinverkot olivat hitaita ja eivät kyenneet tukemaan monia verkkotoimintoja, mutta nykyään 4G– ja 5G-verkot ovat yleisiä. Vaikka molemmat ovat langattomia teknologioita, on olemassa merkittäviä eroja niiden välillä. Tämä artikkeli käsittelee 4G:n ja 5G:n välisiä eroja.

Taajuusalue

Yksi merkittävä ero 4G:n ja 5G:n välillä on taajuusalue. 4G-verkko käyttää pääasiassa alle 6 GHz:n taajuusalueita, kun taas 5G-verkko käyttää suurempia taajuuksia, kuten 24 GHz ja sitä korkeampia. Tämä mahdollistaa nopeammat yhteydet, mutta samalla taajuusalueiden käyttö voi olla haastavaa tiheästi asutuilla alueilla, joissa on paljon muita radiotaajuuksia.

Nopeus

Nopeus on toinen merkittävä ero 4G:n ja 5G:n välillä. Vaikka 4G-verkko on nopea, 5G-verkko on huomattavasti nopeampi. 5G-verkon maksiminopeus on noin 20 Gbps, kun taas 4G:n maksiminopeus on noin 1 Gbps. Tämä merkitsee sitä, että 5G-verkko mahdollistaa suurempien tiedostojen lataamisen ja sujuvamman suoratoiston. Lisäksi 5G-verkko mahdollistaa vähäisemmän viiveen, joka on tärkeää reaaliaikaisissa sovelluksissa, kuten videopuheluissa ja pelien suoratoistossa.

Latenssi

Latenssi on toinen tärkeä ero 4G:n ja 5G:n välillä. Latenssi tarkoittaa sitä aikaa, joka kestää tiedon siirtymisestä lähettimestä vastaanottajalle. 5G-verkko tarjoaa erittäin matalan latenssin, joka on alle millisekunnin. Tämä mahdollistaa reaaliaikaisen kommunikaation, kuten etäohjattujen laitteiden käytön ja kriittisten toimintojen toteuttamisen, kuten teollisuusautomaation.

Kapasiteetti

5G-verkko on suunniteltu tukemaan suurta laitteiden määrää yhden tukiaseman kautta. 4G-verkko ei ole yhtä tehokas suurten laitemäärien kanssa. 5G:n kapasiteetti mahdollistaa IoT-laitteiden (Internet of Things) suuremman määrän ja tiheämmän sijoittelun. Tämä tarkoittaa sitä, että 5G-verkko mahdollistaa enemmän laitteita, jotka voivat kommunikoida keskenään ja vaihtaa tietoa. Tämä on erityisen tärkeää tulevaisuuden teknologian, kuten itseajavien autojen, käyttöönotossa.

Sovellukset

5G-verkko mahdollistaa uusien sovellusten kehittämisen, jotka eivät ole mahdollisia 4G-verkossa. Esimerkiksi virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus ja älykkäät kaupungit ovat kaikki sovelluksia, jotka hyötyvät 5G-verkon nopeudesta, latenssista ja kapasiteetista.

Yhteenveto

Vaikka 4G- ja 5G-verkkoja käytetään molempia matkapuhelinverkkoina, niillä on merkittäviä eroja. 5G-verkko on suunniteltu tukemaan nopeampia nopeuksia, vähäisempää viivettä, suurempaa kapasiteettia ja suurempaa taajuusaluetta. 5G-verkon myötä tulevaisuudessa voidaan kehittää uusia sovelluksia, jotka hyötyvät sen ominaisuuksista.

On kuitenkin tärkeää huomata, että 5G-verkon käyttöönottoon liittyy myös haasteita. Suurempi taajuusalue voi johtaa radiotaajuuksien kyllästymiseen, mikä voi vaikuttaa signaalin laatuun. Lisäksi 5G-infrastruktuurin rakentaminen voi olla kallista, mikä voi hidastaa sen käyttöönottoa.

Lopuksi, 4G- ja 5G-verkot ovat molemmat tärkeitä langattomia teknologioita, mutta 5G-verkko tarjoaa huomattavasti nopeamman, tehokkaamman ja monipuolisemman verkon. Vaikka sen käyttöönotto voi olla haastavaa, sen mahdollistamat uudet sovellukset ovat tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeitä.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Kryptovaluutta muuttaa maksuliikennettä

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka käyttää vahvaa salausta turvallisuuden takaamiseksi. Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat muuttaneet maksuliikennettä merkittävästi viime vuosina. Ne tarjoavat nopeita ja edullisia tapoja lähettää rahaa ympäri maailmaa ilman perinteisten pankkien välitystä. Kryptovaluutan käyttö on edelleen suhteellisen uutta, mutta sen suosio kasvaa jatkuvasti ja sillä on potentiaalia mullistaa maksuliikenne tulevaisuudessa.

Arvontahullut innostuvat mahdollisuudesta voittaa

Arvontahullut ovat ihmisiä, jotka rakastavat osallistua kaikenlaisiin arvontoihin ja kilpailuihin. Heidän mielestään on jännittävää ja hauskaa odottaa, että onnenpyörä pysähtyy heidän kohdalleen tai että heidän numeronsa arvotaan voittajaksi. Arvontahullut tietävät, että voittaminen on vain tuurista kiinni, mutta he eivät anna sen lannistaa itseään. He ovat valmiita kokeilemaan onneaan uudelleen ja uudelleen, sillä he tietävät, että seuraava voitto saattaa olla aivan nurkan takana.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa.

Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa tai osta lippu uuteen 

Suomen Urheiluliitto ja SEUL yhteustyöhön

Suomen Urheiluliitto (sul) ja Suomen elektroninen urheiluliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Suomen ja Ruotsin välinen e-urheilun maaottelu tullaan jatkossa ottelemaan yleisurheilun Ruotsi-ottelun yhteydessä. Yleisurheilun ja e-urheilun Ruotsi-ottelut tullaan ottelemaan Olympiastadionilla 2024.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tässä ovat 4G ja 5G-verkon erot liittymissä”

Vastaa