Olisiko tänään aika tarkastaa sähkösopimuksesi

<< tämä artikkeli sisältää mainoslinkin Zmartan vertailupalveluihin >>

Zmartan sähkövertailu on nyt hyvä vaihtoehto

Zmarta on tunnettu lainavertailustaan. Vertailupalvelun monipuolistamiseksi Zmarta Sähkö lanseerattiin syyskuussa 2019. Zmarta Sähkön tarkoituksena on auttaa suomalaisia vertailemaan sähkösopimuksia, jotta he voivat löytää itselleen parhaan sähkösopimuksen ja saada samalla selvää säästöä. Zmarta Sähkön vertailupalvelun ansiosta sähkösopimusten vertailu ja vaihtaminen on helppoa. Vertailupalvelun käyttäminen on maksutonta ja se ei sido mihinkään. Zmarta Sähkön ansiosta sähkösopimuksen voi tehdä saman tien verkossa. Vanha sopimus peruuntuu automaattisesti.

Miksi sähkönkulutuksen seuranta on tärkeää?

Sähkönkulutuksen seuranta on yhä yleisempää ja sen on todettu vähentävän sähkönkulutusta kotitalouksissa ja sitä kautta pienentävän sähkölaskuja. Tämä johtuu siitä, että sähkönkulutusta seuraamalla usein saadaan selkeämpi kuva siitä, mistä sähkönkulutus muodostuu.

Ymmärtämällä oman käyttäytymisen sekä laitteiden vaikutus, voidaan myös vaikuttaa sähkönkulutukseen. Sähkönseurannasta voi siis olla suurtakin hyötyä ja se voi toimia puskurina entistäkin energiaystävällisempään elämiseen.

Erityisesti reaaliaikainen kulutuksen seuranta tuo esiin arjen sähkösyöpöt. Näitä ovatkin usein esimerkiksi kodinkoneet, joiden päällä pitäminen voi saada mittarit suuriin lukemiin. Useissa perheissä pidetään esimerkiksi televisiota päällä taustalla jatkuvasti, joka voi kuluttaa energiaa yllättävänkin paljon.

Tätä ei välttämättä tule ymmärtäneeksi ilman reaaliaikaista seurantaa. Näin ollen sähkönkulutukseen voi myös vaikuttaa vähentämällä sähkölaitteiden käyttöä taikka ainakin vähentää laitteiden sekä valojen passiivista käyttöä. Reaaliaikainen info muistuttaa käyttäjiä sulkemaan laitteita sekä sammuttamaan valoja, joita ei sillä hetkellä käytetä. Sovellukseen on mahdollista myös asettaa sähkönsäästötavoitteita sekä päiväkulutusrajoja.

Useimmat markkinoiden toimijat tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutustaan reaaliajassa. Tätä ei kenties ole tullut tehtyä aiemmin, mutta viime päivinä sähkösopimuksien hinnat ovat voineet nousta moninkertaisiksi tulevalle talvikaudelle ja moni talous odottaa uutta tilannetta epävarmassa tilanteessa – nyt viimeistään kannattaa katsoa, mistä saa edullisen sähkösopimuksen.

Sähkön hinta Suomessa

Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollu 4-6 senttiä per kWh. Kuluvana vuonna hinta on ollut historiaan nähden moninkertainen. Vuonna 2022 pörssisähkön hinnan keskiarvo on ollut 17,0 senttiä per kWh. Kesäkuukausien (kesä-elokuu) keskiarvohinta oli hurjat 24,6 senttiä per kWh. Vuoden 2022 tähän mennessä korkein päivähinta oli 25. elokuuta, jolloin vuorokausihinta oli peräti 62,2 senttiä per kWh.

Energiaviraston Markkinat-yksikön johtaja Antti Paanasen mukaan hintojen kallistumisen taustalla on useita tekijöitä.

– Niukkuus kaasun saatavuudessa on nostanut maakaasun hintaa, mikä on vaikuttanut etenkin Keski-Euroopassa sähkön hintaan nostavasti viime vuoden syksystä alkaen. Nousu on viime aikoina jyrkentynyt, koska siellä kaasun rooli sähkön tuotannossa on merkittävä.

Sähkön hinnat lähtevät tuntuvaan laskuun keväällä. Ensi vuonna Suomesta tulee sähköomavarainen ensimmäistä kertaa moniin vuosikymmeniin.

Hinta saavuttaa huippunsa tämän vuoden viimeisinä kuukausina. Silloin jopa keskimääräinen kolmen kuukauden hinta yltää lähes 50 senttiin kilowattitunnilta. Kalleimmat tunnit tulevat olemaan todennäköisesti paljon keskiarvoa kalliimpia. Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12558752

Pörssisähkön hinta voi vaihdella jopa tunneittain

Pörssisähkösopimuksessa hinta puolestaan vaihtelee pörssihintojen mukaan yleensä tunneittain.

– Pörssisähkösopimusta kannattaa harkita, jos on kulutusta, jota voi siirtää halvemman hinnan tunneille, Paananen arvioi.

Hänen mukaansa pörssisähkösopimuksen valitsevan asiakkaan on oltava valmis hyvinkin suuriin hintavaihteluihin ja hintapiikkeihin.

Mieti omaa kulutustasi

Onko kodissasi sähkölaitteita, jotka ovat turhaan päällä? Tai onko teillä sähkölämmitys, jonka tehoa voisi ehkä vähän pienentää? Yksittäiset teot oman kulutuksen pienentämiseksi saattavat tuntua pieniltä, mutta tässäkin tapauksessa pienistä puroista voi kasvaa suuri joki!

Voisitko tuottaa itse sähköä?

Oman sähköntuotannon arvo kasvaa sitä mukaan, kun sähkön markkintahinta nousee. Aurinkopaneelit voivat olla erittäin fiksu ratkaisu, jos asut pari-, rivi- tai omakotitalossa.

Eduskuntavaalit 2023 ovat tulossa

Tiedätkö jo varmasti, ketä aiot äänestää – tai ainakin puolueen? Oletko tutustunut miten eri ehdokkaisiin, vai haluaisitko tutustua heihin lisää? Käy tutustumassa uuteen www.suomalaisetvaalit.fi sivustoon, joka tuo esille sekä suomalaisen politiikan ajatuksia ja suuntauksia, myös poliitikkoja ministereistä tuleviin kansanedustajiin. Tämä sivusto on jatkoa jo vanhemmalle www.suomenpolitiikka.fi  sivustolle, ja kyllähän meiltä yhteiskunnallisia tekstejä löytyy myös kaupunkilehti Ykkös-Lohjan sivuilta, vaikka politiikka ei kuulukaan lehden viikoittaiseen aihepiiriin. Jos siis haluat lisää varmuutta omaan valintaan, ota tuo suomalaisetvaalit.fi seurantaan – ja katso keiden haastatteluita alkaa sivustolle tulla kun vaalit lähestyvät.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

VR Junat Kartalla – Reaaliaikainen seuranta matkustamisen helpottamiseksi

VR Junat Kartalla on kätevä työkalu, jonka avulla voit seurata junasi sijaintia reaaliajassa. Sovellus näyttää tarkan sijainnin kartalla ja kertoo, milloin juna saapuu seuraavalle asemalle. Tämä auttaa sinua suunnittelemaan matkasi paremmin ja välttämään viivästyksiä. VR Junat Kartalla on erityisen hyödyllinen matkustajille, jotka ovat kiireisiä ja haluavat olla ajoissa perillä.

Älykello – Tehokas apuväline päivittäisessä elämässäsi

Älykello on laite, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan arkipäivän toimintojasi. Se toimii älypuhelimesi kumppanina ja auttaa sinua pysymään ajan tasalla tärkeistä tapahtumista ja tehtävistä. Lisäksi älykello tarjoaa monia muita ominaisuuksia, kuten urheiluseurannan, sykemittarin ja unen seurannan. Sen avulla voit myös vastata puheluihin ja lukea viestejä ilman, että sinun tarvitsee ottaa puhelinta käteesi. Älykello on siis erittäin kätevä apuväline päivittäisessä elämässäsi.

Vastaa