Liittymien vertailu on hyvä alku – mutta entä sähkönkulutuksesi?

Miten sinä seuraat oman taloutesi sähkönkulutusta, tai koska olet tehnyt sähkösopimuksesi vertailun? Oletko miettinut oman kotisi säästökohteita,vai menetkö vieläkin ilman huolen häivää sähköstä?

Kodin sähkönkulutuksen avainkohdat

Kodin sähkönkulutus riippuu monista tekijöistä, kuten asumistavasta, käytössä olevista laitteista ja sähkönkäyttötottumuksista. Tässä on kuitenkin joitakin avainkohtia, jotka voivat vaikuttaa kodin sähkönkulutukseen:

 1. Laitteiden käyttö: Suurin osa kodin sähkönkulutuksesta tulee laitteista, kuten jääkaapista, pesukoneesta, kuivaimesta, astianpesukoneesta ja televisiosta. Siksi on tärkeää käyttää laitteita tehokkaasti ja sammuttaa ne aina kun ne eivät ole käytössä.
 2. Energiatehokkaat laitteet: Energiatehokkaat laitteet kuluttavat vähemmän sähköä, mikä auttaa vähentämään energiankulutusta ja säästämään rahaa sähkölaskussa.
 3. LED-valot: LED-valot kuluttavat vähemmän sähköä kuin perinteiset lamput, joten ne ovat hyvä valinta kodin valaistukseen.
 4. Sähkönkulutuksen seuranta: Sähkönkulutuksen seuranta auttaa ymmärtämään, mitkä laitteet käyttävät eniten sähköä ja missä voit tehdä muutoksia energiatehokkuuden parantamiseksi.
 5. Lämmitys ja ilmastointi: Lämmitys ja ilmastointi ovat suuria sähkönkuluttajia, joten niiden käyttöä on syytä säätää oikein. Huolehdi myös, että talon eristys on kunnossa, jotta lämpö ei karkaa hukkaan.
 6. Aurinkopaneelit: Aurinkopaneelit voivat auttaa vähentämään kodin sähkölaskua merkittävästi. Ne tuottavat puhdasta energiaa, joka on ilmaista ja ympäristöystävällistä.
 7. Älykäs kodinhallinta: Älykkäät kodinhallintajärjestelmät voivat auttaa säästämään energiaa ja rahaa automatisoidun hallinnan avulla. Esimerkiksi älykkäät termostaatit voivat säätää huoneen lämpötilaa automaattisesti, jotta lämmitystä ei tarvitse käyttää turhaan.
 8. Suurkuluttajien kartoitus: Kartoittamalla kodin suurkuluttajat, kuten kodinkoneet ja valaistus, voit selvittää, missä asioissa voit säästää eniten energiaa ja rahaa.
 9. Energiankulutusajankohta: Joidenkin sähkölaitteiden käyttö kannattaa ajoittaa halvemman sähkön aikoihin, jotta sähkölasku pysyy kohtuullisena.
 10. Standby-tilan välttäminen: Standby-tila kuluttaa sähköä turhaan, joten laitteet kannattaa sammuttaa kokonaan, kun niitä ei käytetä.
 11. Ylijännitesuojaus: Ylijännitesuojaus auttaa suojamaan laitteita mahdollisilta vaurioilta sähkökatkojen tai ylijännitteiden aikana.
 12. Tuuletuksen optimointi: Huolehdi, että kodin ilmanvaihto on optimoitu, jotta ilmanvaihto toimii tehokkaasti ja energiatehokkaasti.
 13. Virtakytkimien käyttö: Virtakytkimiä kannattaa käyttää kodin laitteissa, jotta niitä voi sammuttaa helposti, kun niitä ei käytetä.
 14. Sähköyhtiön vertailu: Vertaa sähköyhtiöiden hintoja ja valitse edullisin vaihtoehto.
 15. Sähkösopimuksen muuttaminen: Muuta sähkösopimusta, jos löydät paremman vaihtoehdon. Esimerkiksi kiinteähintainen sopimus voi olla edullisempi kuin muuttuva sähkösopimus.
 16. Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä kodin sähkönkulutuksen avainkohdista. Huolellinen sähkönkulutuksen suunnittelu ja toteutus auttaa sinua säästämään rahaa ja ympäristöä sekä parantaa kodin energiatehokkuutta.

Onneksi jos sinulla on toimiva nettiyhteys, sekä tieto että uudet sopimukset ovat vain parin klikkauksen päässä – mutta älä tee päätöksiä suuntaan tai toiseen kiireellä….

Sähkönkulutuksen merkitys Suomen kokonaistaloudelle

Sähkönkulutuksella on merkittävä vaikutus Suomen kokonaistalouteen, sillä sähkö on olennainen osa useita teollisuudenaloja ja elintärkeä monille kotitalouksille. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, miten sähkönkulutuksen merkitys vaikuttaa Suomen talouteen:

 1. Teollisuus: Sähkö on elintärkeä monille teollisuuden aloille, kuten metalli- ja paperiteollisuudelle, ja sen kulutus vaikuttaa suoraan näiden alojen kilpailukykyyn. Tämän vuoksi energian hintojen nousu voi vaikuttaa haitallisesti teollisuuden kilpailukykyyn.
 2. Liikenne: Liikenteen sähköistyminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa ilmanlaatua. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkönkulutuksen kasvu liittyen esimerkiksi sähköautojen käyttöönottoon, voi vähentää Suomen öljyriippuvuutta ja parantaa ilmanlaatua, mikä vaikuttaa suoraan terveyteen ja talouteen.
 3. Energian vienti: Suomi on merkittävä sähköntuottaja ja -viejä, ja sen tuottama energia on tärkeä vientituote. Sähkönkulutuksen kasvu Suomessa voi siis vaikuttaa myönteisesti talouteen, jos se johtaa energiantuotannon kasvuun.
 4. Kotitaloudet: Sähkönkulutus on merkittävä kustannus monille kotitalouksille, ja sen kasvu voi vaikuttaa haitallisesti kotitalouksien talouteen. Tämän vuoksi energiatehokkuus on tärkeä osa talouden hallintaa, ja sen avulla voidaan vähentää kotitalouksien sähkönkulutusta ja säästää rahaa.
 5. Ilmastonmuutos: Sähkönkulutus on yksi suurimmista kasvihuonekaasupäästöjen lähteistä, ja sen vähentäminen on tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkönkulutuksen vähentäminen voi vaikuttaa myönteisesti talouteen pitkällä aikavälillä, sillä ilmastonmuutoksen torjunta on yksi tärkeimmistä keinoista turvata tulevaisuuden talouskasvua.

Näin ollen sähkönkulutuksella on merkittävä vaikutus Suomen talouteen. Sen vähentäminen energiatehokkuustoimenpiteillä ja uusiutuvan energian käytön lisääminen voi parantaa Suomen kilpailukykyä, edistää ilmastonmuutoksen torjunta ja vähentää riippuvuutta ulkomaisesta energiasta. Energiatehokkuustoimenpiteet voivat myös luoda uusia työpaikkoja ja edistää talouskasvua, kun uusia teknologioita kehitetään ja otetaan käyttöön. Sähkönkulutuksen vähentäminen ja uusiutuvan energian käytön lisääminen voi myös vähentää energian hintojen volatiliteettia, joka voi heikentää teollisuuden ja kotitalouksien taloudellista vakautta.

Kaiken kaikkiaan sähkönkulutuksella on laaja vaikutus Suomen kokonaistalouteen, ja sen tehokas hallinta ja vähentäminen on tärkeä osa talouden kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.


Muuta pientä luettavaa:

Äänikirja – uusi tapa nauttia kirjallisuudesta

Äänikirja on loistava vaihtoehto perinteiselle kirjalle, sillä sen avulla voit nauttia kirjallisuudesta missä tahansa ja milloin tahansa. Voit kuunnella kirjan ammattilaisen lukemana esimerkiksi kävellessäsi, pyöräilessäsi tai matkustaessasi. Äänikirjat ovat myös helppo tapa löytää uusia suosikkeja, sillä niitä on saatavilla valtava määrä eri kielillä ja eri genreissä. Äänikirjan avulla voit syventyä tarinaan ja uppoutua kirjallisuuden maailmaan aivan uudella tavalla.

E-kirjat – kätevä tapa kuljettaa lukemista mukana

E-kirjat ovat digitaalisessa muodossa olevia kirjoja, jotka voi ladata älypuhelimeen, tabletille tai lukulaitteeseen. E-kirja tarjoaa kätevän tavan kuljettaa lukemista mukana minne tahansa, sillä yhteen laitteeseen voi ladata useita kirjoja. E-kirjojen suosio on kasvanut viime vuosina, sillä ne ovat usein painettuja kirjoja edullisempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

3 kommenttia artikkeliin ”Liittymien vertailu on hyvä alku – mutta entä sähkönkulutuksesi?”

Vastaa