Suomalaiset sähkömarkkinat ja sähkösopimukset

Suomalaiset sähkömarkkinat ovat monimutkainen kokonaisuus, joka koostuu useista eri osatekijöistä. Sähkön hinta muodostuu pääosin sähkön tukkuhinnasta, joka määräytyy pohjoismaisilla ja eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla. Tukkuhintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten sähkön tuotantokustannukset, kysynnän ja tarjonnan suhde sekä sääolosuhteet.

Sähkön hinta Suomessa on viime vuosina ollut voimakkaassa nousussa, mikä on herättänyt huolta kuluttajien keskuudessa. Tässä artikkelissa käsitellään suomalaisten sähkömarkkinoiden toimintaa ja erilaisia sähkösopimustyyppejä.

Sähkösopimustyypit

Suomessa on käytössä useita erilaisia sähkösopimustyyppejä, jotka tarjoavat kuluttajille erilaisia vaihtoehtoja sähkön hankintaan. Sopimustyypit voidaan jakaa karkeasti kolmeen pääryhmään:

  1. Määräaikainen sopimus: Tässä sopimustyypissä hinta (snt/kWh + perusmaksu €/kk) ja kestoaika (esim. 1.7.2023-30.6.2025) sovitaan sitovasti. Sopimus sitoo kuluttajaa korkeintaan kahden vuoden ajan. Kuluttaja voi yleensä irtaantua muuttaessaan käyttöpaikalta. Lisäksi vakavaan sairauteen ym. liittyvä irtisanomismahdollisuus.
  2. Perinteinen toistaiseksi voimassa oleva ”tariffihintasopimus”: Sopimusta tehtäessä sovitaan hinta (snt/kWh + perusmaksu €/kk). Sähkönmyyjä voi muuttaa hintaa ilmoittamalla siitä kuukautta ennen voimaantuloa. Asiakkaalla on aina oikeus irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla.
  3. Pörssi- eli spottihintainen sopimus: Sovitaan vuorokausimarkkinoiden tuntihinnan päälle tuleva marginaali snt/kWh ja perusmaksu €/kk. Joka tunnin kulutus kerrotaan saman tunnin hinnalla. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille alentaa keskihintaa (ja päinvastoin).

Miten valita oma sähkösopimus?

Sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat monet tekijät. Hintakehitystä on vaikea ennustaa, joten asiakkaan kannattaamiettiä omaa tilannettaan ja tarpeitaan. Esimerkiksi sähkönkulutuksen määrä suhteessa omaan talouteen on tärkeä tekijä. Jos sähkönkulutus on runsasta, sopimuksen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jos taas sähkönkulutus on vähäistä, sopimuksen valinta ei ole yhtä kriittistä.

Taloudellinen pelivara on myös tärkeä tekijä. Jos taloudessa on kohtalaisesti pelivaraa, pörssisopimus voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas taloudellinen pelivara on vähäinen, määräaikainen kiinteähintainen sopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Sähkönkulutuksen ajoittaminen voi myös vaikuttaa sopimuksen valintaan. Jos kuluttaja pystyy ajoittamaan osan sähkönkulutuksestaan edullisille, yleensä yön tunneille, pörssisopimus voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas kuluttaja haluaa tasaisehkoja laskuja, määräaikainen sopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Määräaikaiset sähkösopimukset Suomessa

Suomessa on noin 1,84 miljoonaa määräaikaista sähkösopimusta. Näistä sopimuksista suurin osa, noin 66,6 %, on alle 10 snt/kWh hintaisia. Noin 21,9 % sopimuksista on 10-20 snt/kWh hintaisia, 8,1 % on 20-30 snt/kWh hintaisia, 3,1 % on 30-40 snt/kWh hintaisia ja vain 0,1 % on yli 40 snt/kWh hintaisia.

Johtopäätökset

Sähkösopimusten valinta on tärkeä osa kotitalouden taloudenhoitoa. Sopimuksen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten sähkönkulutuksen määrä, taloudellinen pelivara ja sähkönkulutuksen ajoittaminen. On tärkeää, että kuluttajat ovat tietoisia erilaisista sähkösopimustyypeistä ja niiden ominaisuuksista, jotta he voivat tehdä itselleen parhaiten sopivan valinnan.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Lego Master Suomi – joukkueet rakentavat mestariteoksia

Lego Masters Suomi on suosittu kilpailuohjelma, jossa tiimit kilpailevat luomalla upeita rakennelmia Lego-palikoista. Osallistujat osoittavat luovuuttaan, taitojaan ja tiimityötä rakentaessaan uskomattomia Lego-teoksia. Kilpailu vaatii mielikuvitusta, tarkkuutta ja nopeita ratkaisuja. Lego Masters on inspiroiva ohjelma kaikille Lego-faneille, jotka rakastavat nähdä palikoiden muuttuvan.

Mikä on dropshipping verkkokauppa?

Dropshipping -verkkokauppa on yksi nopeimmin kasvavista liiketoimintamalleista nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Dropshipping mahdollistaa yrittäjille verkkokaupan perustamisen ilman tarvetta varastolle, tuotteiden pakkaamiselle tai lähetysten hallinnalle.

Uusi Samsuing Galaxy A13 – korkean suorituskyvyn laitteisto

Samsung Galaxy A13 :ssa on 6,6 tuuman Infinity V -näyttö 60 hertsin virkistystaajuudella. Puhelimen laadukas kamera yhdessä älykkään kuvankäsittelyn kanssa auttaa ottamaan eloisia ja teräviä kuvia. Samsung Galaxy A13 on myös varustettu 5000 milliampeerin akulla, joka antaa akulle jopa kahden päivän käyttöiän.

Google Pay – Vaivaton ja helppo tapa maksaa ostokset

Google Pay maksaminen on helppoa ja kätevää, kun haluat maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa nopeasti ja vaivatta.

Garmin Venu 2 Plus-GPS-älykello – Soita puheluita ja lähetä tekstiviestejä

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykellolla voi soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 Plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet ja paljon muuta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomalaiset sähkömarkkinat ja sähkösopimukset”

Vastaa